HealthFlex
×
  • Home
  • Behandelingen
  • Tarieven
  • Kinderdiëtist
  • Migranten
  • Over ons
  • Contact
  • Doe de test

Het verschil tussen onbewerkte, (weinig) bewerkte en ultra-bewerkte voeding.

Het verschil tussen onbewerkte, (weinig) bewerkte en ultra-bewerkte voeding.
18 december 2020Maria SahakianNieuws

Het merendeel van onze voeding is bewerkt. Hoe passen die bewerkte voedingsmiddelen in een gezond en duurzaam voedingspatroon?

Voordelen van voedselbewerking

De bewerking van voeding brengt over het algemeen heel wat voordelen met zich mee. Bewerkingen zoals versnijden, invriezen, koken, pasteuriseren en fermenteren zorgen bijvoorbeeld voor betere bewaarmogelijkheden (en dus veiliger voedsel en minder voedselverliezen), een betere vertering, een hogere beschikbaarheid van voedingsstoffen en een verhoogd gebruiksgemak. Enkele voorbeelden van gezonde bewerkte producten zijn volkoren brood of diepvriesgroenten.

Nadelen van voedselbewerking

Het bewerken van voedsel kan ook nadelig zijn en onze voeding minder gezond maken. Denk aan de toevoeging van suiker, (verzadigd) vet en/of zout aan tal van bewerkte producten. Bewerkingen kunnen ervoor zorgen dat (een deel van) de aanwezige voedingsstoffen verloren gaan, bijvoorbeeld voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Wat is ultrabewerkte voeding?

De toename van overgewicht en obesitas loopt nagenoeg gelijk op met een toename van de consumptie van ultra-bewerkt voedsel. Zo zorgt ultra-bewerkte voeding in Nederland voor bijna 80% van de totale dagelijkse energie-inname. Onder ultra-bewerkt voedsel verstaan we voeding die door verschillende industriële processen aangepast is om het makkelijker verteerbaar en houdbaar te maken. Het bevat veel toegevoegde ingrediënten zoals suiker, vet en zout en chemicaliën en tegelijkertijd weinig voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen en mineralen, die je lichaam juist wél nodig heeft.

Duurzaam voedingspatroon

Voor een duurzaam voedingspatroon is er een gedragsverandering nodig. Een verschuiving naar minder ultra-bewerkte voeding en meer onbewerkte en gezondere voeding. Denk hierbij aan een voedingspatroon rijk aan vezels, zoals groente, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen. Deze producten hebben meer voedingswaarden en bevatten tegelijkertijd vaak veel minder calorieën.

Bron: mlds.nl, gezondleven.be Beeld: gezondleven.be

Nieuws

  • Het verschil tussen onbewerkte, (weinig) bewerkte en ultra-bewerkte voeding. dec 18

    Het merendeel van onze voeding is bewerkt. Hoe passen die...

  • Video: Hoe maak je koolhydraatarme ravioli van courgette? aug 14

    Ravioli niet van pastadeeg maar van courgette. Ingrediënten 1 grote...

  • Buikvet en corona mei 17

    Het is volop in het nieuws: veel mensen die ernstig...

  • Hoe werk je gezond thuis? apr 3

    Nu je thuiswerkt kan je dagritme anders zijn, wat van...

  • Coronavirus mrt 16

    In verband met de landelijke verspreiding van het Coronavirus zijn...

Diëtistenpraktijk Noer

Persoonlijk voedingsadvies en begeleiding door ervaren diëtisten naar jouw ideale eetpatroon.

+31(0) 6 57 997 944

info@dietiste-noer.nl

Links

  • Home
  • Behandelingen
  • Tarieven
  • Kinderdiëtist
  • Migranten
  • Over ons
  • Contact
  • Doe de test

Privacy

Privacy

Nieuws

  • Het verschil tussen onbewerkte, (weinig) bewerkte en ultra-bewerkte voeding. dec 18

    Het merendeel van onze voeding is bewerkt. Hoe passen die...

  • Video: Hoe maak je koolhydraatarme ravioli van courgette? aug 14

    Ravioli niet van pastadeeg maar van courgette. Ingrediënten 1 grote...

  • Buikvet en corona mei 17

    Het is volop in het nieuws: veel mensen die ernstig...

© Copyright 2018 | all rights reserved
Diëtistenpraktijk Noer | Wijchen | Nijmegen | Elst